Özel Güvenlik ve Koruma - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Reşit SÖKMEN
Tarihçe
Özel Güvenlik ve Koruma bölümü, Özelikle Şırnak ili ve çevre illerdeki özel güvenlik hizmetleri sektöründe ihtiyaç duyulan işgücünün büyük bir kısmını karşılamak, özel güvenlik personeli olarak çalışmak isteyenlerin akademik eğitim almak suretiyle bir özel güvenlik personelinin sahip olması gereken bilgileri kazanmış, uygulamak durumunda olduğu başlıca kanunları bilen, temel hak ve özgürlüklere saygılı elemanlar yetiştirmektir. Bu amaçla 35 kontenjan ile 2020 yılında Üniversitemiz meslek yüksekokulu bünyesinde Özel Güvenlik ve Koruma Önlisans Programı açılmıştır.
Kazanılan Derece
"Şırnak Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği" hükümleri ve ilgili diğer mevzuat hükümleri dahilinde programı başarıyla tamamlayanlar Özel Güvenlik ve Koruma alanında ön lisans diploması almaya hak kazanırlar.

Kabul Koşulları
Öğrencilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girmeleri ve TYT’den yeterli puanı almaları gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Özel Güvenlik ve Koruma Programı’ndan mezun olan öğrencilerimiz Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girerek lisans öğrenimlerine devam edebilirler. Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) giren mezunlarımız, 2020 DGS Kılavuzu'nda yer alan bilgilere göre, örgün öğretim yapan lisans programları arasından "Acil Yardım ve Afet Yönetimi" ve "Sosyal Hizmet" programlarını tercih edebilirler. Dikey Geçiş Sınavı’na giren mezunlarımız açıköğretim lisans programları arasından ise "Acil Yardım ve Afet Yönetimi", "Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri", "İktisat”, “Kamu Yönetimi”, “Maliye”, “Uluslararası İlişkiler”, “İşletme”, “Konaklama İşletmeciliği”, “Sosyal Hizmet”, “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık”, “Halkla İlişkiler ve Tanıtım”, “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi”, “Turizm İşletmeciliği” programlarını tercih edebilirler. Dikey Geçiş Sınavı’ndan (DGS) yeterli puanı alan mezunlarımız tercih ettikleri programlar arasından uygun olan lisans programına, programın özel koşulları çerçevesinde ve kontenjan sınırları dâhilinde yerleştirilirler. Bu şekilde lisans öğrenimine devam etme imkânı kazanan mezunlarımız için, ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere yerleştirildiği lisans programında muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, yerleştirildiği lisans programından alması gereken dersler belirlenir. Bu çerçevede kayıt yaptıran mezunlarımız, öğrenimlerine, yerleştirildikleri lisans programında devam edebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve zorunlu 30 iş günlük “Yaz Stajı”nı başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Özel Güvenlik ve Koruma Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunların faaliyet alanları; toplantı, konser, spor karşılaşması, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler, hava meydanı, gar, liman, terminal, üniversiteler, bakanlıklar gibi kamu kurum ve kuruluşları, alışveriş merkezleri, bankalar gibi özel kişilere ait işletmelerdir. Özel güvenlik personeli bu faaliyet alanlarında polis ve jandarmadan oluşan genel kolluk personelini tamamlayıcı şekilde kamu güvenliğinin sağlanmasından sorumludur.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar.Herhangi bir ders için yarıyıl/yıl içi değerlendirmesi en az bir ara sınav olmak koşuluyla ödev, uygulama ve diğer çalışmalardan oluşabilir. Her dersin değerlendirilmesinde; öğrencilerin sorumlu oldukları ara sınav, ödev, uygulama ve diğer çalışmaların başarı notuna katkı oranları dikkate alınır.Başarı notu; yarıyıl/yıl içi değerlendirmesi ve yarıyıl/yıl sonu sınavı notlarından hesaplanır. Yarıyıl/yıl sonu sınavının başarı notuna katkısı birimler tarafından en az %40 en çok %60 olacak şekilde belirlenir.İlgili kurul veya ilgili kurulun alacağı karara göre öğretim üyeleri/görevlileri, yarıyıl/yıl içi değerlendirmesini oluşturacak çalışmaların başarı notuna katkılarını belirler. Yarıyıl/yıl içi değerlendirmesinde belirlenmiş ara sınavın/sınavların başarı notuna katkısı en az %20’dir.Yarıyıl/yıl sonu ve/veya varsa bütünleme sınavına girmeyen veya girdiği halde 100 puan üzerinden 50'nin altında not alan öğrenci ilgili dersten başarısız sayılır.Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.Bir dersten veya uygulamadan yarıyıl/yıl sonu ve varsa bütünleme sınavlarına girebilmek için; öğrencinin teorik derslerin en az %70’ine, uygulamalı derslerin ise en az %80’ine devam etmiş olması gerekir. Öğrencilerin devam durumları, ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir.



https://obs.sirnak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5286