Laborant ve Veteriner Sağlık - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Laborant ve Veteriner Sağlık Programının amacı, veteriner hekimlerin çalışma alanı içersinde, hayvan güvenliği ve güvenirliği, beslenmesi, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği, hayvan sağlık hizmetleri, bu hizmetlerin kontrolü ve takibi konularında veteriner hekimlere yardımcı olan teknik eleman yetiştirmek. Hayvan kliniklerinde veteriner sağlığı konusunda kalifiye ve yetkin eleman ihtiyacını karşılamaktır.



 



 4 dönemlik öğrenim süresini okulumuzun belirlediği başarı kriterlerinde tamamlayan öğrencilerimiz mezun sayılacaktır. Yüksek Öğrenim Kurumunca (YÖK) belirlenen 4 yıllık bölümlere Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile geçiş yapabilirler.


Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Bayram BAYRAM
Tarihçe
Şırnak Üniversitesi İdil Meslek Yüksekokulu Laborant ve Veteriner SağlıkProgramı ilk defa 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alımına başlamış olup, ilk mezunlarını 202022-2023 Eğitim-Öğretim döneminde verecektir.
Kazanılan Derece

Programı başarı ile tamamlayan öğrenci tekniker ünvanı alır.
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucunda TYT puan türünde yeterli puanı almış ve özel şartları taşıyan öğrenciler alınmaktadır. Programa ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS)'nda başarılı olması durumunda Biyoloji Veterinerlik Hayvansal Üretim Tarımsal Biyoteknoloji ve Zootekni Lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin mezun olabilmeleri için öğretim programında belirtilen dersleri ve kredi saatlerini (minimum 100 ders saati veya 120 AKTS) başarıyla tamamlamaları ve genel not ortalamasını en az 60 düzeyine çıkarmış olmaları gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları

Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler, ilgi bakanlıklarda Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)'nda başarılı olması durumunda teknik personel olarak atanabilirler aynı zamanda Büyükbaş Hayvan Çiftlikleri, Hayvan Hastaneleri, Veteriner Klinikleri, Yem Fabrikaları, Özel Şirketler, İlaç Firmaları, Gıda Kontrol Merkezlerinde çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Ölçme ve Değerlendirme Programlarda verilen her bir ders için bir ara sınavı (kısa sınav, ödev) ve dönem sonu sınavı yapılır. Başarı notuna ara sınav, ( varsa kısa süreli sınav ve ödevlerin) etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanır. Yıl sonu ders ortalaması 60'ın üstünde olan öğrenciler dersi başarıyla vermiş kabul edilir. Yıl sonu ortalaması 60 'ın altında olan öğrenciler dersten kalmış sayılır ve belirtilecek tarihte bütünleme sınavına girerler. Bütünleme sınavı Final sınavının yerine sayılıp, vize notu aynen geçerlidir.



https://obs.sirnak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5283