SPOR YÖNETİMİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Spor Yönetimi Programı Profili



Spor Yönetimi programında, spor yönetimi konusunda çalışacak ara eleman yetiştirmek amacı ile eğitim yapılır. Spor Yönetimi Programı öğrencileri İşletme, Yönetim ve Organizasyon, Girişimcilik ve Halkla İlişkiler dersleri yanında ağırlıklı olarak aldığı Spor Yönetimi ile ilgili dersleri nedeniyle il ve ilçe belediyeleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İl ve İlçe Spor Müdürlükleri ve diğer kamu kurumları ile özel sektörlere ara eleman olarak yetiştirilmektedir. Kamu ve özel sektörde Spor Yönetimine ilişkin konularda bilimsel yöntemlerle gerekli çözümleri geliştirecek elemanlar yetiştirilmesi planlanan 2 yıllık bir yükseköğretim programıdır.



Programın Amacı: Spor Yönetimi Programının temel amacı, spor yönetimi ile ilgili farklı düzeylerdeki tesislerde ve pozisyonlarda (pazarlama, finans, halkla ilişkiler, saha malzeme bilgisi, spor tesis işletmesi gibi) ihtiyacın karşılanmasını sağlamaktır.



Programın Bu Temel Amacı Çerçevesinde Öğrencilerimize Şu Yeterliliklerin Kazandırılması Hedeflenmiştir:




  • Spor yönetimi alanında uygulayıcı olarak bir problem çözümünde kullanılabilecek ilkeleri bilerek, çözüm önerileri geliştirebilmek,

  • Önerilen bu çözümleri savunabilmek,

  • Bilgi ve beceri düzeylerinin farkında olabilmek,

  • İşlevsel ve taktiksel düzeyde kararları uygulamaya koyabilmek,

  • Spor yönetimi ile ilgili faaliyetlerin düzenlenmesi konusunda temel becerilere sahip olabilmek, uygulayabilmek ve bu faaliyetlerin değerlendirmesini yapabilmek,

  • Spor yönetimi ile ilgili uygulama plan ve programlarını bilerek, bu plan ve programlar ile ilgili görev ve sorumlulukların farkına varabilmek,

  • Uygulayıcı olarak beceri kazanmak,

  • Kuramsal bilgiyi uygulama ve etkili kullanma konusunda görev ve sorumlulukların farkına varabilmek,

  • Spor yönetimi ile ilişkili belirli bir alanda çalışabilmek ve kısmen uzmanlaşabilmek,

  • Spor yönetimi alanında yaratıcılık yeteneğinin farkına vararak bu yeteneği alanında kullanabilmek,

  • Diğer alanlarda (örneğin pazarlama, halkla ilişkiler, etkinlik yönetimi ve spor tesisleri gibi) çalışabilme yeteneği kazanabilmek,

  • Spor alanına özgü gerekli bilgi ve becerilerin farkında olmak ve böylece nitelikli işgücü elemanlarının teminini sağlamaktır.



Eğitim Süresi: Spor Yönetimi bölümünün eğitim süresi 2 yıl olup, 4 yarıyıl eğitim boyunca öğrencilere dersler okutulur.



 



Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler: Spor Yönetimi programını bitirenlere “Spor Yönetimi Meslek Elemanı” unvanı verilir. Spor eğitim uzmanı olarak çalışabilir, spor tesislerinde tesis amiri vb pozisyonlardaki işleri yapabilirler.



 



Çalışma Ortamları ve Koşulları: Spor Yönetimi Meslek Elemanları genellikle il ve ilçe belediyeleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İl ve İlçe Spor Müdürlükleri ve diğer kamu kurumları ile özel sektörlere istihdam olanağı sağlayabilmektedir.



 



Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları: İl ve ilçe belediyeleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İl ve İlçe Spor Müdürlükleri ve diğer kamu kurumları ile özel sektörlere istihdam olanağı sağlayabilmektedir.



 



Meslekte İlerleme Olanakları




  • Spor yönetimi programında ön lisansını tamamlayan öğrenciler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek başarılı olmaları durumunda;

  • Spor Yöneticiliği (beden eğitimi ve spor yüksekokulu/beden eğitimi ve spor bilimleri) 

  • Maliye, 

  • Uluslararası İlişkiler, 

  • İşletme, 

  • Konaklama İşletmeciliği



Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.




  • Ayrıca üniversiteleri açık öğretim bölümlerine DGS ile geçerek lisans eğitimlerini tamamlayabilirler.



PROGRAMDAN MEZUN OLMA KOŞULLARI:



Programdan mezun olabilmek için, Spor Yönetimi Ön lisans Programında yer alan dersler ve uygulamalardan (stajdan) başarılı olunması ve ders dağılım tablosunda yer alan toplam kredinin ve AKTS’nin doldurulması sonucunda öğrenci mezun olabilecektir.


Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Sekvan YİMEZ
Tarihçe
"Spor Yönetimi programında, spor yönetimi konusunda çalışacak ara eleman yetiştirmek amacı ile eğitim yapılır. Spor Yönetimi Programı öğrencileri İşletme, Yönetim ve Organizasyon, Girişimcilik ve Halkla İlişkiler dersleri yanında ağırlıklı olarak aldığı Spor Yönetimi ile ilgili dersleri nedeniyle il ve ilçe belediyeleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İl ve İlçe Spor Müdürlükleri ve diğer kamu kurumları ile özel sektörlere ara eleman olarak yetiştirilmektedir. Kamu ve özel sektörde Spor Yönetimine ilişkin konularda bilimsel yöntemlerle gerekli çözümleri geliştirecek elemanlar yetiştirilmesi planlanan 2 yıllık bir yükseköğretim programıdır.
Spor Yönetimi Programının temel amacı, spor yönetimi ile ilgili farklı düzeylerdeki tesislerde ve pozisyonlarda (pazarlama, finans, halkla ilişkiler, saha malzeme bilgisi, spor tesis işletmesi gibi) ihtiyacın karşılanmasını sağlamaktır.
Kazanılan Derece
Spor Yöneticisi
Kabul Koşulları
Öğrencilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girmeleri ve TYT’den yeterli puanı almaları gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Spor Yöneticiliği (beden eğitimi ve spor yüksekokulu/beden eğitimi ve spor bilimleri) Maliye, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Konaklama İşletmeciliği bölümlerine (DGS ile) dikey geçiş yapabileceklerdir.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve zorunlu 30 iş günlük “Yaz Stajı”nı başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Spor Yöneticileri, il ve ilçe belediyeleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İl ve İlçe Spor Müdürlükleri ve diğer kamu kurumları ile özel sektörde Spor Yönetimi Meslek Elemanı Unvanıyla çalışabilirler. Bu programdan mezun olan öğrenciler, özel ve kamu sektöründe çalışma fırsatı elde edebilmektedirler. Ayrıca spor kulüpleri ve Gençlik ve Spor Müdürlüklerinde istihdam edilebilmekle birlikte, pazarlama, halkla ilişkiler, insan kaynakları, finans, yönetim, sponsorluk ve etkinlik yönetimi departmanlarında çalışabilmektedir. Bunların dışında aldıkları bilgiler doğrultusunda girişimci ruh ve potansiyele sahip olan mezunlar spor yönetimi ile ilgili tüm konularda kendi işlerini kurabilme ve alandaki boşluğu doldurabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar.Herhangi bir ders için yarıyıl/yıl içi değerlendirmesi en az bir ara sınav olmak koşuluyla ödev, uygulama ve diğer çalışmalardan oluşabilir. Her dersin değerlendirilmesinde; öğrencilerin sorumlu oldukları ara sınav, ödev, uygulama ve diğer çalışmaların başarı notuna katkı oranları dikkate alınır.Başarı notu; yarıyıl/yıl içi değerlendirmesi ve yarıyıl/yıl sonu sınavı notlarından hesaplanır. Yarıyıl/yıl sonu sınavının başarı notuna katkısı birimler tarafından en az %40 en çok %60 olacak şekilde belirlenir.İlgili kurul veya ilgili kurulun alacağı karara göre öğretim üyeleri/görevlileri, yarıyıl/yıl içi değerlendirmesini oluşturacak çalışmaların başarı notuna katkılarını belirler. Yarıyıl/yıl içi değerlendirmesinde belirlenmiş ara sınavın/sınavların başarı notuna katkısı en az %20’dir.Yarıyıl/yıl sonu ve/veya varsa bütünleme sınavına girmeyen veya girdiği halde 100 puan üzerinden 50'nin altında not alan öğrenci ilgili dersten başarısız sayılır.Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.Bir dersten veya uygulamadan yarıyıl/yıl sonu ve varsa bütünleme sınavlarına girebilmek için; öğrencinin teorik derslerin en az %70’ine, uygulamalı derslerin ise en az %80’ine devam etmiş olması gerekir. Öğrencilerin devam durumları, ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir.



https://obs.sirnak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5282