Elektronik Haberleşme Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 30
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Meslek Yüksekokulu Elektronik Haberleşme Programı, elektronik haberleşme konusunda endüstrinin ihtiyaç duyduğu, uluslar arası standartlarda mesleki ve teknik eğitimin gerektirdiği bilgi ve beceriye sahip, çözümleyici ve nitelikli ara eleman yetiştirmeyi amaçlar. Bu amaca uygun elemanların yetiştirilebilmesi için çağdaş eğitim ortamı sağlar. Bu programdan mezun olacak kişiler, elektronik haberleşme konusunda ülkemizde bilgi birikimine ve gelişme faaliyetlerine katkıda bulunacaklardır. Programın ilk yılında öğrenciler, analog ve sayısal elektronik, bilgisayar donanımı konularında dersler, daha sonra mikroişlemciler, sayısal haberleşme, telefon haberleşmesi, fiber optik ve uydu haberleşmesi gibi dersler alarak elektronik haberleşme konusunda gerekli bilgi ve becerileri kazanmış olacaklardır.
Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. HAKAN DONUK
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. HAKAN DONUK
Sekreter
Personel NERMİN GÜNDÜZ
Tarihçe
Elektronik Haberleşme Programı 2019 yılında Şırnak Üniversitesi Cizre Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuştur. Programda gündüz öğrenimi verilmektedir.
Kazanılan Derece
Eğitimini başarıyla tamamlayanlara ön lisans diploması ve Elektronik Haberleşme Teknikeri unvanı verilir.
Kabul Koşulları
Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının; Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Denizcilik (Gemi Elektroniği ve Haberleşme), Denizcilik (Gemi Otomasyonu), Elektrik, Elektrik-Elektronik, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Elektrik Tesisat ve Pano, Elektromekanik Taşıyıcılar, Elektronik, Endüstriyel Elektronik, Endüstriyel Mekanik, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi (Elektronik), Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi (Mekanik/Makine), Gemi Elektroniği ve Haberleşme, Kontrol ve Enstrümantasyon Teknolojisi, Mekatronik,Otomatik Kumanda, Telekomünikasyon, Tıp Elektroniği, Uçak Bakım (UçakElektroniği), Uçak Bakımı Teknisyenliği ve Elektroniği, Uçak Bakımı ve Elektroniği, Uçak Elektroniği bölümlerinden mezun olanlar "Elektronik Haberleşme Teknolojisi" ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da genel liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda açık kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve YGS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yüksek Öğrenime Giriş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli "YGS-1” puanı almaları gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Öğrenci, YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda yatay ve dikey geçiş yapar. Mezun olan öğrencilerin Dikey Geçiş yapabilecekleri Lisans programları: Elektrik Mühendisliği , Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Fizik, Kontrol Mühendisliği Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği, Uçak Elektrik-Elektronik, Uzay Mühendisliği
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet belgesi başarılı bir şekilde 30 gün staj dönemi de dahil olmak programındaki tüm dersleri tamamlayan öğrencilere verilir ve 100 üzerinden en az kümülatif not ortalaması (GNO) 60 olmalıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Elektronik Haberleşme Teknikeri olarak mezun olan öğrencilerimiz haberleşme cihazlarının imalatı, kurulması, bakımı ve onarımı konularında faaliyet gösteren özel ve kamu kuruluşlarında rahatlıkla iş bulabilmektedirler. Ayrıca mesleği ile ilgili kendi işyerini açma imkânı da vardır. Mezunlarımız; elektronik ve haberleşme teknolojilerinin üretildiği, transfer edildiği, satıldığı ve pazarlandığı pek çok özel sektör ve kamu kurumlarında çalışabilmektedirler. Program mezunlarının iş bulma olanaklarının yoğun olduğu sektörler aşağıda sıralanan alanlarda vardır. Ülkemizde ve yurt dışında hızla büyüyen telefon ve internet sektöründe hizmet veren kamu ve özel sektör kuruluşları, Savunma sanayinin elektronik haberleşme birimleri, Kamu ve özel Televizyon-Radyo sektörü, Mobil haberleşme (GSM) şirketleri, Uydu haberleşme sektörü, Bilgi iletimi ve dağıtımıyla ilgili üretim, bakım ve onarım veren her türlü sektör, Hava, kara ve deniz taşımacılığı hizmeti veren kuruluşların radar birimleri.
Ölçme ve Değerlendirme
Bu bölüm, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır. Lütfen geniş bilgi için Ders Planı bölümündeki ilgili derse bakınız.



https://obs.sirnak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5236