Gastronomi ve Mutfak Sanatları - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 40
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Sedat ÇELİK
Tarihçe
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünün açılması, 2018 tarihinde Yüksek öğretim kurumu (YÖK) tarafından uygun görülmüş ve onaylanmıştır. Bölüm ilk öğrencilerini, 2019-2020 eğitim ve öğretim döneminde alacaktır.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere gastronomi ve mutfak sanatları alanında lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Gastronomi ve mutfak sanatları bölümüne kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Bölümde ÖSYM tarafından belirlenen puan türü sözel puanıdır. Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Öğrenciler, Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanlarında yüksek lisans ve doktora yapabilirler. Lisans öğrenimini tamamlayan öğrencilerimiz yüksek lisans ve doktora öğrenimlerinin ardından bilim insanı ünvanıyla akademisyen olarak iş hayatlarını sürdürebilmektedir. Buna ek olarak, programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.
Mezuniyet Koşulları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünden lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir. Öğrencilerin yaz döneminde, yüksekokul yönetiminin sonradan belirleyeceği staj gün sayısını tamamlamaları gerekir. Buna ek olarak, öğrencinin bir proje çalışması sonunda hazırlayacağı Bitirme Tezi yapması da (8. yarıyılda) istenmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Adaylar;
• Yiyecek ve içecek işletmelerinde ya da özel restoranlarda çalışma imkanı bulabilirler.
• Beş yıldızlı otellerde çalışabilir ya da kendi işletmelerini açabilirler.
• Aşçılık okullarında ve mutfak akademilerinde eğitmen şef olarak görev yapabilirler.
• Medya ya da televizyon programları yapabilmektedirler.
• Yemek fotoğrafçısı ya da eleştirmen olarak çalışabilirler.
• Aynın zamanda akademik çalışmalarda bulunabilmekte ve eğitici olarak üniversitelerde çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu final sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu final sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten başarısız olan bir öğrenciye, dersten başarılı olabilmesi için final sınavı yerine ikinci kez sınava girebilmesi bütünleme sınavına tabi tutulur. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.



https://obs.sirnak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5235