ÇOCUK GELİŞİMİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 30
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Cevahir AKBAŞ ABAY
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Cevahir AKBAŞ ABAY
Sekreter
Meslek Yüksekokulu Sekreteri Ziver DOĞAN
Tarihçe
Programımız 2014- 2015 eğitim-öğretim yılında Şırnak Üniversitesi İdil Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü bünyesinde çocuk gelişimi programı olarak kurulmuştur. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında ise öğrenci alımına başlamıştır.
Kazanılan Derece
Ön Lisans
Kabul Koşulları
Meslek liselerin diğer alanlarından veya genel liselerden mezun olan/olacak kişilerin ÖSYM tarafından yapılan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına (YKS) girmeleri ve Temel Yeterlilik Testi (TYT)’den yeterli puanı almaları gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar Dikey Geçiş Sınavı’ndan yeterli puan aldıkları takdirde üniversitelerin “Okul Öncesi Eğitim Öğretmenliği”, “Çocuk Gelişimi ”, "Özel Eğitim Öğretmenliği" ve " sosyal Hizmet"lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
4 dönem sonunda en az 120 AKTS'yi tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Çocuk gelişimi programından mezun öğrenciler;
Özel kreş ve anaokullarında idareci, öğretmen ve öğretmen yardımcısı,
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde idareci, öğretmen ve öğretmen yardımcısı,
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı anaokulu ve ilköğretimlere bağlı anasınıflarında usta öğretici,
Özel araştırma ve danışmanlık şirketlerinde ana-baba eğitimcisi,
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu çocuk yuvalarında, Aile Danışma Merkezleri ve yetiştirme yurtlarında, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde ve hastanelerde, Çocuk hastaneleri ve hastane okullarında, Adalet Bakanlığı'na bağlı çocuk mahkemelerinde ve eğitim evlerinde çocuk eğiticisi,
Çalışan anne – babaların çocuklarına çocuk bakım elemanı olarak istihdam edilebilirler.
Aynı zamanda radyo ve televizyondaki çocuk ve gençlik programlarının ve eğitim programlarının hazırlanması ve yürütülmesinde görev alabilirler, çocuk yayınları ve oyuncakları sektörlerinde tasarımcı olarak ta çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.




https://obs.sirnak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5213