Muhasebe Ve Vergi Uygulamaları - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Mert Baran TUNÇEL
Tarihçe
Dicle Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı iken, 2008 yılında Şırnak Üniversitesi’nin kurulmasıyla Şırnak Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlanan Şırnak Meslek Yüksekokulu Muhasebe Bölümü, eğitim ve öğretimini devam ettirmektedir.
Kazanılan Derece
Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere Muhasebe ve Vergi Uygulamaları alanında ön lisans diploması verilir. Mezunlar Muhasebe meslek elemanı unvanını kazanmaktadır.
Kabul Koşulları
Programa yerleştirme ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Kayıt şartları yükseköğretime giriş sistemi ile aynıdır.
Üst Kademeye Geçiş
İki yıl süreli bu programı bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavını kazandıkları taktirde Bankacılık, Bankacılık ve Finansman, çalışma ekonomisi ve Endüstri ilişkileri, işletme, işletme Bilgi Yönetimi, işletme- İktisat, sağlık kurumları İşletmeciliği, Sermaye Piyasası, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Uluslararası Finans ,Uluslararası İşletmecilik ,Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik,,Yönetim Bilişim Sistemleri,Muhasebe Öğretmenliği bölümlerine devam edebilirler. Ayrıca tüm mezunların Açıköğretim Fakültesi İktisat veya İşletme Bölümlerine üçüncü sınıftan itibaren devam etme ve lisans tamamlama imkanları bulunmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Bölümümüzden önlisans derecesini elde etmek için öğrencilerin, aldıkları tüm zorunlu ve seçmeli derslerde başarılı olarak en az 120 AKTS'yi tamamlaması ve ağırlıklı genel not ortalamalarının en az 2,0 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Muhasebe ve Vergi uygulamaları programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda, Kamu ve Özel sektörde Muhasebe ve Finansman bölümlerinde , idari ve mali işler bölümlerinde, üretim bölümünde istihdam edilirler. Program mezunları Sınav ve Staj gibi Yasal koşulları yerine getirdikleri taktirde Mali Müşavirlik bürosu açabilirler.Mali Müşavir olduktan sonra da yasal koşulları yerine getirirlerse Yeminli Mali Müşavirlik yapabilirler.Maliye de ve bankalar da çalışabilirler,Ayrıca lisans eğitimini tamamladıklarında sınava girerek, kazandıklarında İdari hakimlik yapabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur. Harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden 60 geçer not alınması gerekir. Her harf notunun ayrıca AKTS notu olarak eşdeğeri de bulunmaktadır.



https://obs.sirnak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5106