Bilgisayar Programcılığı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

 

Bilgisayar Programcılığı bölümü, bilgisayar sistemlerinin yapısı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin etkin kullanım yöntemleri konularında eğitim verir, araştırmalar yapar. Bu konularda, çağdaş teorik ve pratik bilgilerle donatılmış bilgisayar programcılarını yetiştirmek, yazılım sektöründeki yerlerini almaları bakımından çok önemlidir.

Bilgisayar Programcılığı Bölümü'nde yürütülen ön lisans eğitimi, 2 yıldır.

İlk yılda, ağırlıklı olarak, temel algoritma ve programlama, veri yapıları, matematik, Afis Yazılımları gibi temel bilgisayar programcılığı dersleri yer almaktadır. Sonraki yılda ise, Nesne Yönelimli Programlama ya ve Internet Programcılığına ve Veri Tabanlarına ilişkin ağırlıklı dersler dışında, öğrencilerin yazılım veya donanım konularına veya bilgisayar programcılığının değişik alanlarına yönlenebilmelerini sağlamak amacı ile ağırlıklı olarak alan dersleri verilmektedir. Ayrıca, bilgisayar programcıları için gerekebilecek, teknik olmayan yararlı seçimlik dersler de vardır.

Ön Lisans eğitimi sonunda başarılı olan öğrencilere "Bilgisayar Programcısı" diploması verilir. Bölüm mezunları, genellikle sektördeki bilgi işlem merkezlerinde hemen her konuda uygulama programcısı olarak görev alırlar. Ağ programcılığı, Güvenlik programcılığı gibi işlerde de mezunlarımız görev alabilirler.

 

 

Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Fuat ESMERAY
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Fuat ESMERAY
Sekreter
Personel Fatma TANRIVERDİ
Tarihçe
Bilgisayar Programcılığı Programı; Dicle Üniversitesine bağlı olarak ilçede kurulan Yüksekokul bünyesinde açılan 3 Programdan biri olarak 2008 yılında beri aktif olarak eğitim öğretim faaliyetleri yapmaktadır. 2009 yılında Şırnak ilinde Şırnak Üniversitesi kurulduktan sonra Cizre Meslek Yüksekokulu tamamıyla Dicle Üniversitesinden Şırnak Üniversitesine devir edilmiştir.
Program öncelikle gece öğretimi olarak açılmış akademik şartların sağlanması ile birlikte 2013 yılından 2016 yılına kadar ikili öğretim olarak devam etmiş 2016 yılından itibaren sadece gündüz öğretim olarak eğitim öğretime devam etmektedir.
Dersler; akıllı ders materyalleri ile donaltılmış sınıflar ile birlikte 2 adet 30 kişilik bilgisayar laboratuarlarında alanında uzman 4 akademik personel tarafından işlenmektedir.
Kazanılan Derece
Bilgisayar Programcısı, (Meslek Elemanı)
Tekniker
Kabul Koşulları
Türk öğrenciler, BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI (UE) bölümüne Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonucuna göre TYT puan türünden kabul edilirler. Daha fazla bilgi için https://www.osym.gov.tr/ adresinden yararlanabilirsiniz.
Üst Kademeye Geçiş
Bilgisayar Mühendisliği,
Bilgisayar Bilimleri,
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri,
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği,
Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği,
Bilgisayar-Enformatik,
Bilişim Sistemleri Mühendisliği,
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri,
Endüstri Mühendisliği,
Fizik,
Fizik Mühendisliği,
İstatistik,
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri,
Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği,
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri,
Matematik-Bilgisayar,
Meteoroloji Mühendisliği,
Uzay Mühendisliği,
Yazılım Mühendisliği.
Mezuniyet Koşulları
Ön lisans derecesini elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.0 üzerinden en az 2.0 olması, 30 işgünü staj yapmaları gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bilgisayar Programlama Programı mezunları bilgisayar sektöründe hizmet üreten firmalar, her çeşit sanayi kuruluşu ve kamu kurumlarında istihdam edilirler. Programda yoğun olarak bilgisayar programlama eğitimi verildiği için mezunlarımız yazılım ile ilgili muhtelif alanlarda çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlardan alınan puanlar 100 üzerinden değerlendirilerek başarı puanı belirlenir. Bir dersteki başarı durumu başarı notu ile belirlenir. Başarı notu o derse ait yarıyıl içinde yapılan çalışmalarda sağlanan yarıyıl içi başarı notu ile yarıyıl sonunda yapılan genel sınavlarda sağlanan başarı notunun birlikte değerlendirilmesiyle belirlenir. Yarıyıl içinde yapılan çalışmalar; ders ve uygulamalarda devam durumu, arazi çalışmaları, uygulama, ödev, proje, staj, atölye, seminer, laboratuvar ve benzeri çalışmalardır. Öğrencinin yarıyıl içi başarı notunun belirlenmesinde, bu çalışmalar akademik takvimde belirlenen yarıyılın son haftasında belirli oranda ara sınav ile birlikte değerlendirilebilir. Genel sınavın ders başarı notuna etkisi en az % 40 en çok % 60 olabilir. Yarıyıl içi başarı notunun ve genel sınavın başarı notuna etki oranları ve öğrencinin başarılı sayılması için yarıyıl içi çalışmaların uygulama şekli, dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından yarıyılın ilk iki haftası içinde öğrencilere duyurulur.

Başarı notunun hesaplanmasında bağıl değerlendirme sistemi kullanılır. Bağıl değerlendirmede o dersi alan tüm öğrencilerin aldıkları ders başarı puanlarının aritmetik ortalaması ve istatistiksel dağılımı dikkate alınır. Bağıl değerlendirme sisteminin uygulama esasları Senato tarafından belirlenir.

Ders başarı notları ve katsayıları aşağıdaki şekilde belirlenir:



https://obs.sirnak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1316